Eureka! – Maand van de Groninger Geschiedenis

In oktober, Maand van de Groninger Geschiedenis, organiseren Museum aan de A, Groninger Archieven en Historische Vereniging Stad en Lande vier historische cafés waarin we verschillende eurekamomenten uit de Groninger geschiedenis verkennen. We brengen een ode aan de wetenschappers en denkers die ondenkbare vragen durfden te stellen en aan de vrije geesten die het onmogelijke mogelijk maakten. Elk historisch café bestaat uit een hoofdlezing en minilezingen.

Op de eerste vier zondagen van oktober bent u van harte welkom in Museum aan de A voor deze historische cafés. Waar vrije geesten/ denkers spreken of besproken worden. Denk bijvoorbeeld aan oud-politicus Max van den Berg. Hij vertelt in een historisch café over het Verkeerscirculatieplan uit de jaren 70 en hoe dit plan Groningen bezighield. Maar ook de oprichter van het Guyot doveninstituut krijgt zijn welverdiende aandacht, dankzij Corrie Tijsseling. Deze lezing is in Nederlandse gebarentaal. Ulco Kooystra doet uit de doeken waarom de eerste Groningse stoommachine tegelijkertijd een succes en deceptie was. Tot slot treedt Herman Broers in de voetsporen van dokter Kolff, de uitvinder van de kunstnier.

Na de hoofdlezing spreken anderen over schatten die in de depots van verschillende erfgoedinstellingen in Groningen liggen. Welke eurekaverhalen schuilen er achter de objecten of archiefstukken die bewaard worden door musea en de Groninger Archieven?

Praktisch

Maand van de Groninger Geschiedenis
Zondag 1, 8, 15 en 22 oktober | 14-16u
Museum aan de A
Gratis toegang
Aanmelden en meer informatie vindt u op de programmapagina.

Meer nieuws