Verkeerscirculatieplan: ommekeer in stad Groningen

Historisch café

8 oktober 14:00 - 16:00 uur

Museum aan de A

AANMELDEN VIA DE WEBSITE GESLOTEN – Er is nog een enkele plek beschikbaar. Bel 050 312 22 02 om een plek te reserveren.

Let op: op zondag 8 oktober vindt de 4 Mijl van Groningen plaats. Het museum is alleen via de achteringang aan de Schuitemakersstraat te bereiken.

Hoofdlezing – Verkeerscirculatieplan: ommekeer in stad Groningen

Wanneer we denken aan innovatieve of gedurfde visies in Groningen, komt het Verkeerscirculatieplan (VCP) vaak ter sprake. In de jaren 70 introduceren toenmalige wethouders Max van den Berg en Jacques Wallage dit plan met als doel het autoverkeer in de binnenstad te beperken. Hiermee worden autoritjes over de Grote Markt voorgoed verleden tijd. In plaats daarvan knippen ze de stad in vieren, waarbij de Diepenring als belangrijke verbindingsroute fungeert.

Het Verkeerscirculatieplan vormde een belangrijk onderdeel van een progressief programma van een nieuw links college van burgemeester en wethouders in Groningen. Tegen de stroom in brachten Van den Berg en Wallage een nieuwe visie voor de stad naar voren: compact, herbergzaam en veel burgerparticipatie. Een stad van en voor Groningers. Maar de invoering van het plan ging niet zonder slag of stoot.

Max van den Berg was van 1970 tot 1978 wethouder in Groningen. Daarna werd Van den Berg partijvoorzitter van de PvdA, algemeen directeur van Oxfam Novib, Europarlementariër en Commissaris van de Koning in Groningen.

Minilezingen – Verborgen eurekaverhalen

Na de hoofdlezing laten andere sprekers u tijdens minilezingen kennismaken met de schatten die in de depots van verschillende erfgoedinstellingen in Groningen liggen. Welke eurekaverhalen schuilen er achter de objecten of archiefstukken die bewaard worden door musea en de Groninger Archieven?

Minilezing – Geheime testamenten

Oud-notaris Jan-Paul Wortelboer werkt sinds zijn pensionering systematisch alle notariële akten tot 1900 in de Groninger Archieven door. Hij heeft bijzondere belangstelling voor geheime testamenten uit de 19e eeuw, ook wel olografische testamenten genoemd. Maar wat staat er eigenlijk in deze documenten die buiten het oog van de notaris en zijn medewerkers moesten blijven? Wortelboer neemt u mee in de vele ontdekkingen die hij deed in deze bijzondere olografische stukken.

Minilezing – De bewegwijzering van het Verkeerscirculatieplan

Abe Kuipers (1918-2016) was een belangrijke grafisch ontwerper uit Groningen. Zo heeft hij ook voor het Verkeerscirculatieplan grafisch werk geleverd, zoals bewegwijzering. “In 1977 vroeg wethouder Jacques Wallage mij daarvoor. Dan word je ineens onderdeel van een stedelijk proces. De verwevenheid van mijn vrije en toegepaste werk gaf mij de voldoening van het maatschappelijk relevant bezig zijn,” aldus Kuipers. Ans van Genderen, zelf grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar, vertelt meer of het zijn grafische werk voor het Verkeerscirculatieplan in deze minilezing.

Praktisch

Op zondag 8 oktober vindt de 4 Mijl van Groningen plaats. Dit betekent dat meerdere straten, waaronder de Brugstraat, Hoge der A en Abrug, zijn afgesloten. Museum aan de A is nog steeds te bereiken via de achteringang aan de Schuitemakersstraat. Op deze pagina vindt u de volledige kaart met afzettingen en meer informatie.

Kaart met afzettingen binnenstad vanwege 4 Mijl van Groningen
Onder andere de Brugstraat, Hoge der A en Abrug zijn afgesloten.

Meer activiteiten