In de voetsporen van dokter Kolff: uitvinder van de kunstnier

Historisch café

22 oktober 14:00 - 16:00 uur

Museum aan de A

AANMELDEN VIA DE WEBSITE GESLOTEN – Er is nog een enkele plek beschikbaar. Bel 050 312 22 02 om een plek te reserveren.

Elk historisch café bestaat uit een hoofdlezing en minilezingen. Aanmelden voor deze lezing kan via de gele knop op deze pagina.

Hoofdlezing – In de voetsporen van dokter Kolff: uitvinder van de kunstnier

Nadat Willem Kolff (1911-2009) in 1937 als jongste assistent-arts op de interne afdeling in het Academisch Ziekenhuis in Groningen een boerenzoon ziet sterven aan nierfalen, besluit hij op zoek te gaan naar een antwoord op ‘het nierenprobleem’.

In 1946 promoveert Kolff in Groningen op zijn proefschrift ‘De kunstmatige nier’, nadat hij in het holst van de Tweede Wereldoorlog in Kampen experimenteert met een zelfgebouwde kunstmatige nier. In september 1945 redt hij hier als eerste arts ter wereld een leven mee. De kunstnier, het eerste orgaanvervangende apparaat, verandert de medische wereld en Kolff verdient de bijnaam ‘vader van de kunstorganen’. Waarom lukte het hem wel en al die andere onderzoekers daarvoor niet om de nierfunctie van de mens over te nemen? En hoe wist hij dit apparaat te bouwen terwijl de Duitse bezetter hem steeds verder in de problemen bracht?

Herman Broers is historicus en onder andere hoofdredacteur van de tijdschriften ‘Fryslân’ en ‘Friesland Post’. Broers schrijft boeken, geeft lezingen, coördineert boeken en magazines en is voorzitter van de historische vereniging in Kampen.

Minilezing – Tine Tammes: van dochter banketbakkersknecht tot eerste vrouwelijke hoogleraar

De meeste vrouwelijke pioniers in de wetenschap kwamen uit intellectuele families. De vader van Tine Tammes (1871-1947) was daarentegen als banketbakkersknecht begonnen. Tammes had zowel de barrière van haar ongebruikelijke afkomst als die van haar gender te overwinnen. Hoe slaagde ze erin om een academisch diploma te behalen terwijl haar vooropleiding dit niet toestond? En welke rol speelde het landbouwgewas vlas in haar onderzoek? Wetenschapshistoricus Ida Stamhuis neemt u tijdens haar lezing mee in het levensverhaal van Tine Tammes.

Minilezing – Het avondmaal

Binnen de hervormde kerk leefden uiteenlopende opvattingen over het heilig avondmaal. Deze hadden ook invloed op de animo voor en de deelname aan dit sacrale ritueel. In deze minilezing vertelt historicus Harry Perton over de opvattingen en hoe ze in Groninger gemeenten uitwerkten op de avondmaalsdeelname.

Meer activiteiten