In de voetsporen van dokter Kolff: uitvinder van de kunstnier

Historisch café

22 oktober 14:00 - 16:00 uur

Museum aan de A

Aanmelden >>

Elk historisch café bestaat uit een hoofdlezing en minilezingen. Aanmelden voor deze lezing kan via de gele knop op deze pagina.

Hoofdlezing – In de voetsporen van dokter Kolff: uitvinder van de kunstnier

Nadat Willem Kolff (1911-2009) in 1937 als jongste assistent-arts op de interne afdeling in het Academisch Ziekenhuis in Groningen een boerenzoon ziet sterven aan nierfalen, besluit hij op zoek te gaan naar een antwoord op ‘het nierenprobleem’.

In 1946 promoveert Kolff in Groningen op zijn proefschrift ‘De kunstmatige nier’, nadat hij in het holst van de Tweede Wereldoorlog in Kampen experimenteert met een zelfgebouwde kunstmatige nier. In september 1945 redt hij hier als eerste arts ter wereld een leven mee. De kunstnier, het eerste orgaanvervangende apparaat, verandert de medische wereld en Kolff verdient de bijnaam ‘vader van de kunstorganen’. Waarom lukte het hem wel en al die andere onderzoekers daarvoor niet om de nierfunctie van de mens over te nemen? En hoe wist hij dit apparaat te bouwen terwijl de Duitse bezetter hem steeds verder in de problemen bracht?

Herman Broers is historicus en onder andere hoofdredacteur van de tijdschriften ‘Fryslân’ en ‘Friesland Post’. Broers schrijft boeken, geeft lezingen, coördineert boeken en magazines en is voorzitter van de historische vereniging in Kampen.

Minilezingen – Verborgen eurekaverhalen

Na de hoofdlezing laten andere sprekers u tijdens minilezingen kennismaken met de schatten die in de depots van verschillende erfgoedinstellingen in Groningen liggen. Welke eurekaverhalen schuilen er achter de objecten of archiefstukken die bewaard worden door musea en de Groninger Archieven?

Dit programma maken wij in de loop van september bekend.

Meer activiteiten