Fietsroutes door Stad en Ommeland

Tijdens de Maand van de Groninger Geschiedenis (MGG) bieden we liefhebbers aan om op eigen gelegenheid vier verschillende fietsroutes door de provincie te volgen. De vijfde route gaat dwars door de stad Groningen. De routes van gemiddeld 40 kilometer lang zijn niet alleen mooi om te fietsen. Ze voeren langs verschillende historisch plekken en vertellen het verhaal van de arbeidsgeschiedenis in deze omgeving.

De routes zijn beschikbaar in de fietsroutegids Aan het werk. In de gids staat alle relevante informatie bij bijzondere plekken in het landschap. U kunt er stil staan, een verhaal lezen, afbeeldingen bekijken – en die vergelijken met nu – en ook kunt u ter plekke of thuis filmbeelden bekijken.

De fietsroutegids Aan het werk is verkrijgbaar voor € 5,- bij verschillende verkooppunten. Onderaan deze pagina staat welke punten dat zijn.

In aanvulling op en als opwarmer voor de fietstochten maakten we vijf reportages over de verschillende fietsroutes. De links naar deze films vindt u onder de betreffende route.

Westerwolde

De route die start in het MOW | Museum Westerwolde (Bellingwolde) leidt langs allerlei plekken die verbonden zijn aan de grenswerken. Hoe was het door de eeuwen heen om in dat gebied te werken? En welke invloed heeft de grens daarop?

Bekijk de reportage: Fietsroute Westerwolde

Veenkoloniën

De route door de veenkoloniën gaat langs het Veenkoloniaal Museum (Veendam). Er is aandacht voor het werk in de vervening, de landbouw, de scheepvaart en de landbouwindustrie.

Bekijk de reportage: Fietsroute Veenkoloniën

Eemsdelta

Vanuit het MuzeeAquarium (Delfzijl) wordt door de Eemsdelta gefietst. Het water is in deze regio een belangrijke bron van arbeid. Vroeger bood de visserij veel werkgelegenheid, later de (chemische) industrie langs het water en natuurlijk de haven van Delfzijl.

Bekijk de reportage: Fietsroute Eemsdelta

Hogeland

Op het Hogeland kan de route gestart worden in Openluchtmuseum Het Hoogeland (Warffum). Hier wordt de agrarische sector onder de historische loep genomen. Hoe ging dat er vroeger aan toe?

Bekijk de reportage: Fietsroute Hogeland

Stad

Tot slot fietst u in de stad vanuit Noordelijk Scheepvaartmuseum / Museum aan de A (Groningen) langs de stedelijke bedrijvigheid in de vorm van kleine en grotere ondernemingen. Winkels en fabrieken staan hier centraal.

Bekijk de reportage: Fietsroute Stad

Verkooppunten

De fietsroutegids Aan het werk is te koop voor € 5,- bij alle bovengenoemde partners/musea, Groninger Archieven, VVV Forum Groningen, VVV Delfzijl, VVV Sellingen, VVV Warffum en Groninger Landschap winkel Reitdiep. Zolang de voorraad strekt.

Meer nieuws