Terugblik: Vertel ErfGoed

Bijna honderd bezoekers namen donderdag 1 oktober deel aan het online symposium Vertel ErfGoed. Het was dit jaar niet mogelijk elkaar in het echt te ontmoeten, maar op deze manier kon de erfgoedsector toch van gedachten wisselen en verschillende lezingen bijwonen. De middag werd geopend door Eppo van Nispen tot Sevenaer (directeur Beeld en Geluid). Hij riep de erfgoedinstellingen op juist in tijden van corona ‘verhalen die raken’ te vertellen en in contact te blijven met het publiek. Vervolgens volgde een aantal kennissessies, gehouden door sprekers met verschillende achtergronden.

Een aantal masterstudenten Geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen nam deel aan het symposium Vertel ErfGoed. Lees hieronder hun blogs over de verschillende lezingen:

Klaske Berger: De boekenkast van Eppo van Nispen: een pijnstiller tegen eenzaamheid

Myrthe Westra: De digitale toekomst (Fred van Kan)

Jeftha van Eunen: Streekgebonden en verzamelplekken (Obby Veenstra en Museum aan de A)

Charlotte Dommerholt: Afgeschreven ruïne of levend erfgoed? (Tom Tieman)

Iris Bartels: Een blik op de toekomst van het Groninger Erfgoed (Antonia Rehnen en Carmilla Portesani)

De middag werd afgesloten met een paneldiscussie. Van wie is het erfgoed dat wordt bewaard door musea en archiefinstellingen? Van de samenleving. Maar hoe betrek je de samenleving actief bij het erfgoed dat de instellingen beheren? Hierover spraken Obby Veenstra (directeur het MOW | Museum Westerwolde), Lonneke van den Hoonaard (directeur IHLIA LGBTI Heritage), Michiel Teeuw (ontwerper en kunstenaar) en Sebastiaan Vos (collectiebeheerder Groninger Archieven) onder leiding van Daphne de Bruijn.

Kijk hier de paneldiscussie terug.

Meer nieuws