Longread – Wonen en werken langs de Duitse grens

Pandonderzoek

6 oktober - uur

Digitaal

Als de woning op nog geen 200 meter van de grens met Duitsland staat, dan kun je als brug- of sluiswachter in de twintigste eeuw leuke, bijzondere en spannende momenten beleven. Dit geldt zeker voor het gezin Kuiper. Zij woonden en werkten in de eerste helft van de 20e eeuw bij de Wijmeersterbrug. Deze brug ligt over het B.L. Tijdenskanaal in het uiterst noordelijk puntje van Bellingwolde. Als muren konden praten…

Longread

Lees het verhaal over brugwachter Eppo Kuiper en zijn dienstwoning in de longread van Wilma Koning (medewerker historische archieven bij Waterschap Hunze en Aa’s). Klik op voorgaande link en u leest het verhaal in een pdf-bestand.

Oost west, thuis best?

Als u meer wilt weten over panden of bouwtekeningen wilt bekijken, dan begint de zoektocht vaak in gemeentearchieven. Maar ook archieven van waterschappen kunnen informatie bevatten over gebouwen. In de folder Oost west, thuis best? leest u meer over hoe u u onderzoek doet naar uw eigen huis of een ander gebouw in de gemeente of provincie Groningen. Denk hierbij aan molens, molenhuizen, tot kantoor verbouwde woonhuizen en brug- en sluiswachterswoningen. In onze serie Oost west, thuis best? laten we u kennis maken met pandonderzoek.

Meer activiteiten