Westerwolde en een meestervervalser

Lezing

25 oktober 14:30 - uur

Digitaal Het MOW Museum Westerwolde

Op 25 oktober vertelt Redmer Alma tijdens de flitslezing over Johan Lewe tot Asinga. Het lijkt zo’n betrouwbare bron: een oude perkamenten oorkonde met zegels. Een stevig fundament om een historisch verhaal op te bouwen. Helaas is niet alles wat het lijkt, want vervalste documenten zijn van alle tijden. De echte meestervervalser kan zelfs eeuwen onontdekt blijven, zoals de Ommelander jonker Johan Lewe tot Asinga. Hij maakte rond 1600 een aantal valse oorkonden om er voordeel uit te halen. Sommige hebben als bronnen voor de Groninger geschiedschrijving gediend. In deze lezing wordt verteld waarom hij het deed en hoe hij na 400 jaar tegen de lamp liep. En wat zegt dit alles over de betrouwbaarheid van onze archiefbronnen?

Onderaan deze pagina kunt u de flitslezing van Redmer Alma terug kijken. Let op: in de introductie is een piep te horen, die weg is wanneer de lezing begint. 

Redmer Alma (1963) studeerde geschiedenis en wiskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en is archivaris van Landgoed Twickel te Delden.

De tweede lezing, de zaallezing, wordt gehouden door Lieuwe Jongsma. Als het over Oost-Groningen gaat, denken mensen vaak aan Veendam of de Pekela’s. Als je nog verder naar het oosten gaat kom je weer in het westen uit: Westerwolde. Hoe komt het toch dat het meest oostelijke deel van onze provincie zo’n westelijke benaming heeft? In het westen waarvan ligt eigenlijk dat wold? In deze lezing bespreken we aan de hand van oude aktes, brieven en kaarten uit hoe Westerwolde in Oost-Groningen terecht kwam.

Lieuwe Jongsma is historicus, collectiebeheerder en publieksadviseur bij de Groninger Archieven.

Meer weten over Westerwolde? Bekijk onderstaand filmpje.

Op vier plekken in de provincie organiseren we op elke zondagmiddag in oktober twee historische lezingen. De eerste is een kort maar krachtig historisch verhaal dat je pakt in 20 minuten. Deze flitslezing is zowel digitaal als in de zaal te volgen. Daarna volgt een zaallezing van ongeveer drie kwartier. Deze is alleen voor het publiek in de zaal. Wanneer u de flitslezing digitaal wilt volgen, dan hoeft u zich niet aan te melden. Wilt u fysiek aanwezig zijn bij de lezingen, dan is aanmelden noodzakelijk.

Let op: in de introductie is een piep te horen, die weg is wanneer de lezing begint. 

 

Meer activiteiten