Verzetswandeling

rondleiding

zaterdag 12 oktober 2019
12:00 - 13:00 uur 15:00 - 16:00 uur

Cascadeplein buiten Start slagbomen Cascadeplein

“Een gastvrij tehuis voor vrienden en werkers van het verzet. Gezellig, goed en hartversterkend.” Op deze manier werd het huis aan de Brugstraat 27a na de oorlog beschreven door Groningse verzetsmensen.

De verzetswandelingen zijn inmiddels voor alle tijden volgeboekt.

Op dit adres woonde de familie Van der Munnik en bestierde een brillenzaak. In de avonduren stond de deur van het huis bovendien altijd open voor het verzet. Vele vergaderingen vonden hier plaats. De moeder des huizes, mevrouw Van der Munnik-Biesheuvel zorgde ervoor dat iedereen zich thuis voelde en een warme maaltijd kreeg. Ze werd door de leden van het verzet liefkozend majesteit genoemd.

Brugstraat 27a is een van de adressen die onderdeel uitmaakt van de verzetswandeling door de binnenstad van Groningen. Hier herinneren nog verschillende plaatsen aan de opstand tegen de Duitse bezetter in de jaren 1940-1945. We lopen verder langs huizen waar verzetsmensen woonden, maar staan ook stil bij monumenten en andere plaatsen van herinnering, zoals het beruchte Scholtenhuis aan de Grote Markt waar vele verzetshelden verhoord en gemarteld zijn. Extra aandacht is er voor nog drie verzetsvrouwen, waardoor duidelijk wordt dat het verzet niet alleen een mannenwereld was.

Meer activiteiten