Van Groningen naar Amerika en weer terug

Lezing

11 oktober 14:30 - uur

Digitaal Openluchtmuseum Het Hoogeland Warffum

Lies Reitsema vertelt over Groningers die naar Amerika vertrokken. De flitslezing gaat over een groep van ongeveer vijftig personen die in mei 1849 vanuit Kloosterburen en Ternaard (Friesland) naar Bremerhaven. Daar gingen ze aan boord van het stoomschip Hermann, met bestemming New York. Waarom vertrokken ze uit Nederland? Wat was de connectie tussen de groep Friezen en de groep Groningers?

Onderaan deze pagina kunt u de flitslezing terug kijken. 

In de zaallezing van Lies Reitsema staat Willem Beukma uit Zuurdijk centraal. Hij was in 1835 een van de eerste Nederlandse landverhuizers naar Amerika. Met zijn vader, broers en zus pionierde hij jarenlang in Lafayette. In 1848 ging Willem terug naar Groningen en trouwde hij met zijn  nichtje uit Baflo. Willem was gelukkig met zijn gezin in Plainfield. Maar in 1863 sloeg het noodlot toe en keerde hij definitief terug. De rest van zijn leven bracht hij door als gerespecteerd rentenier in Baflo.

Lies Reitsema studeerde geschiedenis in Groningen  en werkt bij de Rijksuniversiteit  Ze is gefascineerd door de negentiende eeuw en lokale historie en deed onderzoek naar emigranten uit Zuurdijk en Kloosterburen.

Op vier plekken in de provincie organiseren we op elke zondagmiddag in oktober twee historische lezingen. De eerste is een kort maar krachtig historisch verhaal dat je pakt in 20 minuten. Deze flitslezing is zowel digitaal als in de zaal te volgen. Daarna volgt een zaallezing van ongeveer drie kwartier. Deze is alleen voor het publiek in de zaal. Wanneer u de flitslezing digitaal wilt volgen, dan hoeft u zich niet aan te melden. Wilt u fysiek aanwezig zijn bij de lezingen, dan is aanmelden noodzakelijk.

Meer activiteiten