Schilderijrestauraties van de familie Tjarda van Starkenborgh

Lezing

18 oktober 14:30 - uur

Digitaal Landgoed Verhildersum Leens

De restauratie van schilderijen is altijd een samenspel tussen theoretisch – en praktisch onderzoek en de uitvoerende handelingen. Daarover vertelt Marjan de Visser in haar eerste lezing. De flitslezing gaat over onderzoek en ontdekkingen tijdens de restauratie van het zeventiende-eeuwse portret van Gratia Tjarda van Starkenborgh Clant. Aan een restauratie gaat een intensief onderzoek vooraf, maar de echte speurtocht begint tijdens het werk, als het schilderij te voorschijn komt onder het vuil en de vernislagen, de overschilderingen. Dan pas worden de echte ontdekkingen gedaan.

Onderaan deze pagina kunt u de flitslezing terug kijken.

De tweede lezing, de zaallezing, van Marjan de Visser gaat over de restauratie van het portret van borgheer Edzard Tjarda van Starkenborg op 16-jarige leeftijd. De restauratie hiervan is in 2019 afgerond. Martinus van Grevenbroeck schilderde zijn portret in 1673. In dit kostuumportret draagt hij een Romeins kleed. De kleding verwijst naar de klassieke cultuur van de antieke wereld en zijn verbondenheid met het hogere. Vanuit het verleden kijkt hij met zijn grijsblauwe ogen zelfverzekerd naar ons!

Marjan de Visser is een zelfstandig restaurator van schilderijen en wandbeschilderingen met een atelier in Den Haag. Marjan restaureert met haar collega’s in opdrachten voor musea, kunstinstellingen, particulieren en de overheid.

Op vier plekken in de provincie organiseren we op elke zondagmiddag in oktober twee historische lezingen. De eerste is een kort maar krachtig historisch verhaal dat je pakt in 20 minuten. Deze flitslezing is zowel digitaal als in de zaal te volgen. Daarna volgt een zaallezing van ongeveer drie kwartier. Deze is alleen voor het publiek in de zaal. Wanneer u de flitslezing digitaal wilt volgen, dan hoeft u zich niet aan te melden. Wilt u fysiek aanwezig zijn bij de lezingen, dan is aanmelden noodzakelijk.

Meer activiteiten