Kaart 1672 in ‘Stad houdt stand’

Rondleiding

13:30 - 14:15 uur 14:15 - 15:00 uur 15:00 - 15:45 uur 15:45 - 16:30 uur

Groninger Museum Melden in hal Groninger Museum

LET OP: De rondleiding in het Groninger Museum start stipt op het genoemde tijdstip in de hal van het Groninger Museum bij de DGG-vlag.

De Groninger Archieven bewaren een heel oude kaart van 71 cm hoog en 258,5 cm breed. Cartograaf Jannes Tideman maakte deze kaart in 1672 toen de gebeurtenissen nog vers in het geheugen lagen. De kaart is na al die jaren erg kwetsbaar en kan daarom niet meer tentoongesteld worden. Maar dankzij de hoge resolutiefoto’s die René Gerritsen van de originele kaart maakte, heeft het Groninger Museum een reproductie toe kunnen voegen aan de tentoonstelling Stad houdt stand.

Egbert van der Werff of Harry Romijn leiden je door de tentoonstelling en staan uitgebreid stil bij de enorme verhalenkaart – 3,5 hoog bij 13 meter lang – van Tideman. Ontdek de geschiedenis van de kaart en ook de vele verhalen die erachter schuilgaan.

Egbert van der Werff is historicus en werkzaam bij het Groninger Museum. Harry Romijn is hoofd collectie bij de Groninger Archieven.

Aanmelden voor deze rondleiding is noodzakelijk. Inmiddels is de rondleiding vol en is het niet meer mogelijk om een plek te reserveren.

Meer activiteiten