Oterdum, hoe een dorp verdween

Film

30 oktober 12:00 - uur

Digitaal

Oterdum, een klein dorp aan zee in de buurt van Delfzijl. Dit dorp waar wat te beleven valt, moet na 1953 wijken voor de nieuwe, veel bredere, dijk. Langzaam loopt het dorp leeg totdat er in 1975 niemand meer woont. De opkomende industrie geeft het laatste zetje.

De afbraak van het kerkje en delen van het dorp is gefilmd door de heer Japenga uit Delfzijl. Zijn vrouw kwam uit Oterdum en hij gaat vanaf 1967 in het dorp filmen. Deze film hebben we opnieuw gedigitaliseerd en gecombineerd met een radio-uitzending van Radio Noord uit 1981, 6 jaar nadat de laatste bewoners uit Oterdum vertrekken. Verslaggever Melle Wachtmeester is dan in Oterdum en loopt rond met twee oud-bewoners die herinneringen ophalen. De oude heer Mulder is soms moeilijk te verstaan, maar toch voel je in zijn woorden de liefde voor Oterdum. Hij is een van de laatste 8 bewoners en mijmert over hoeveel plezier men onderling had in het dorp.

In het begin van de radio-uitzending staan ze bij het monument van Oterdum, op de dijk waar alleen nog een paar graven herinneren aan wat hier ooit geweest is. De verslaggever vraagt aan Mulder waar hij aan denkt als hij het monument ziet: “Och, nou, dat is er geweest, zo is dat. We hadden liever het paard van de kerk gehad, wij oud-Oterdummers.” En dat paardje komt uitgebreid aan bod in de film van Japenga.

Het combineren van archiefmateriaal is een experiment van Filmbank Groningen. Lees ook de blog over het experiment.

Bekijk en luister hieronder de audio-videobijdrage.

Meer activiteiten