Langs de arbeiderswoningen van Granpré Molière

Pandonderzoek

27 oktober - uur

Provincie Veelerveen

Aan de Verbindingsweg en Nieuwe Veendijk in Veelerveen staat een reeks opvallende woningen. Breed opgezet, met driehoekige gevels en strakke vormgeving zien ze er relatief modern uit. Toch werden ze al honderd jaar geleden ontworpen door architect Marinus Jan Granpré Molière (1883-1972).

Granpré Molière was een bekende Nederlandse architect en pionier in de Nederlandse stedenbouw. Als hoogleraar aan de Technische Hogeschool Delft stond hij aan de wieg van de ‘Delftse School’. Een stroming die uitging van het traditionalisme: architectuur gebaseerd op universele normen waarden en het in ere houden van de Nederlandse plattelandsbouw.

Wat is het verhaal achter deze woningen? Download hier de wandeling en ontdek de bijzondere geschiedenis van de woningen en bewoners, de architectuur en omgeving!

Oost west, thuis best?

Als u meer wilt weten over panden of bouwtekeningen wilt bekijken, dan begint de zoektocht vaak in gemeentearchieven. Maar ook archieven van waterschappen kunnen informatie bevatten over gebouwen. In de folder Oost west, thuis best? leest u meer over hoe u u onderzoek doet naar uw eigen huis of een ander gebouw in de gemeente of provincie Groningen. Denk hierbij aan molens, molenhuizen, tot kantoor verbouwde woonhuizen en brug- en sluiswachterswoningen. In onze serie Oost west, thuis best? laten we u kennis maken met pandonderzoek.

Meer activiteiten