Hoe schrijf ik een microgeschiedenis?

Workshop

14:45 - 15:30 uur

Cascadeplein 4 Julsinghazaal

Het beschrijven van grotere historische onderwerpen doe je niet in een namiddag. Hier gaat vaak maanden, zo niet jaren onderzoek aan vooraf. Meestal starten deze grote onderzoeken met terloops gevonden snippers historische informatie. Kleine stukjes (dagelijkse) geschiedenis uit een paar archiefbronnen die samen al een kort verhaal vormen. Het zijn microgeschiedenissen die je als puzzelstukjes van een groter verhaal kunt zien, maar die op zichzelf ook waardevol zijn.

Houd je van de Groninger geschiedenis en van een beetje puzzelen, maar zit je niet te wachten op het uitvoeren van langdurig onderzoek of het schrijven van uitgebreide artikelen? Kom dan op 1 oktober naar de Dag van de Groninger Geschiedenis special en volg de workshop Hoe schrijf ik een microgeschiedenis? Hierin laten we zien hoe je vrij gemakkelijk aan de hand van korte tekstfragmenten een onderzoekje kunt opzetten en daar een leuk kort verhaal over kunt schrijven. Iedereen kan meedoen!

Alvast een paar voorbeelden van microgeschiedenis bekijken?
Omdat het dit jaar 350 jaar geleden is dat Bommen Berend probeerde de stad Groningen in te nemen, doken vrijwilligers en deelnemers van het Maak Geschiedenisproject Open het Stadsbestuur in de boeken om meer te weten te komen over het dagelijks leven in Groningen in die tijd. Ze schreven vervolgens een aantal korte verhalen over het leven in 1672: https://www.groningerarchieven.nl/actueel/blog/610-het-leven-in-1672.

Peter Riem is publieksadviseur bij de Groninger Archieven. Hij is hoofd educatie en projectleider van ons Maak Geschiedenisproject Open het Stadsbestuur.

Meer zin in puzzelen? Ga naar de historische workshop Hoe ontcijfer ik het handschrift van Johan Schulenborch?

De reserveringen via de website zijn gesloten. Je kunt ter plekke vragen of er nog ruimte is in de zaal.

Meer activiteiten