Groninger Vrouwengalerij

tentoonstelling

zaterdag 12 oktober 2019
11:00 - 17:00 uur

Cascadeplein 4 Centrale hal en eerste verdieping

De Groninger Vrouwengalerij was afgelopen jaar on tour door de provincie Groningen. Deze reizende expositie is een portrettengalerij van De Verhalen van Groningen, die verhalen vertelt over vijftig bijzondere Groninger vrouwen uit het verleden. Op de Dag van de Groninger Geschiedenis zijn ze voor het laatst te zien. De Groninger Archieven lichten tijdens de Dag vier vrouwen uit aan de hand van bijzondere archiefstukken: Etta Palm, Beetke van Rasquert, Aletta Jacobs en Marie Kamphuis. De Groninger Vrouwengalerij blijft daarna online beschikbaar – en u kunt helpen om deze verder aan te vullen!

Ode aan Groninger vrouwen

Groningen heeft veel sterke en vooruitstrevende vrouwen voortgebracht: van excentrieke kunstenaars tot idealistische politici, en van wereldberoemde sopranen tot grensverleggende wetenschappers. Toch zijn deze vrouwen vrijwel niet terug te vinden in de regionale of landelijke geschiedschrijving. Daarom zetten we vijftig bijzondere Groninger vrouwen in de spotlights.

Biografieën en exposities

De Groninger Vrouwengalerij is samen met inwoners van Groningen tot stand gekomen. Precies een jaar geleden, tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis 2018, konden bezoekers een Groninger vrouw nomineren. Uiteindelijk koos een panel daaruit vijftig vrouwen. De Groninger Vrouwengalerij bestaat uit online biografieën en verschillende reizende exposities. Samen met Biblionet en Forum Groningen is bijvoorbeeld een speciale kinderexpositie ontwikkeld. Daarnaast staan de vrouwen uit de galerij centraal tijdens allerlei activiteiten en evenementen in stad en provincie, zoals Terug naar het begin en Noorderzon.

Oproep: help de Groninger Vrouwengalerij uit te breiden

De vijftig vrouwen in de galerij staan symbool voor de grote hoeveelheid opmerkelijke vrouwen uit de Groninger geschiedenis. Er zijn vorig jaar echter veel meer vrouwen genomineerd, over wie geen verhaal is geschreven. Hun namen staan op Ook hun verhaal verdient het om verteld te worden. Daarom vragen we u om de Groninger Vrouwengalerij aan te vullen en te versterken. Hoe? Door zelf een verhaal te schrijven over een bijzondere Groninger vrouw. Staat uw favoriete Groninger vrouw niet in de lijst? Geen probleem! Ook verhalen over vrouwen die niet zijn genomineerd, zijn van harte welkom.

Iedereen kan meedoen. U hoeft geen schrijver te zijn: de Verhalen van Groningen zorgt ervoor dat het een mooi lopend verhaal wordt. De enige voorwaarden zijn dat de vrouw in kwestie niet meer in leven is en dat het verhaal tussen de 400-650 woorden lang is. Dus kruip in de pen en mail het verhaal naar sanne.meijer@deverhalenvangroningen.nl.

 

Meer activiteiten