De middeleeuwse 4 Mijl van Groningen

Wandeling

3 oktober - uur

Provincie Haren

In 1220 liepen abt Henricus van Heisterbach en Caesarius in 1220 vanuit het klooster Yesse naar de Martinikerk. Tijdens de Maand van de Groninger Geschiedenis kunt u deze ‘middeleeuwse 4 Mijl van Groningen’ wandelen.

De routebeschrijving van de middeleeuwse 4 Mijl is hier te vinden en ook via de app Spacetime layers.

Achthonderd jaar geleden bezochten de cisterciënzer monnik Caesarius en zijn abt Henricus van Heisterbach het vrouwenklooster Yesse onder de rook van Groningen en de Groningse Martinikerk. In 1220 hoorde Caesarius in Yesse over twee Mariawonderen die kort daarvoor in dat klooster hadden plaatsgevonden. Een kaars die bij een Mariabeeld brandde en na de mis gedoofd werd, begon telkens opnieuw te branden. Bij datzelfde beeld pakte het Jezuskind de kroon van het hoofd van zijn moeder en zette dat op zijn eigen hoofd. Tijdens hun verblijf in Yesse hoorde het Heisterbach-tweetal ook over de bijzondere reliek die in de Martinikerk werd bewaard. In de Martinikerk toonde stadspastoor Theodoricus een reliek van de Arm van Johannes de Doper aan Caesarius.

De wandeltocht van Yesse naar de Martinikerk, zo’n zes kilometer, kan weer worden gelopen: een middeleeuwse versie van de 4 Mijl van Groningen. Langs plekken die in de middeleeuwen een religieuze of in elk geval een historische betekenis hadden. Onderweg valt van alles te zien en te vernemen. Het is een voorproefje van een processie, die in het kader van ‘Yesse naar Sint Jan’ op 1 mei 2021 plaatsvindt.

‘Van Yesse naar Sint Jan’ is een initiatief van het Bezoekerscentrum Klooster Yesse, de Vereniging Vrienden Martinikerk en het Centrum voor Religie en Erfgoed van de Rijksuniversiteit Groningen dat samenwerkt met de University of Birmingham.

Meer wandel- en fietsroutes vindt u op de website van Routebureau Groningen.

Mede mogelijk gemaakt door:
Vereniging Vrienden Martinikerk te Groningen
Stichting Bezoekerscentrum klooster Yesse

Meer activiteiten