Na gedane arbeid: Maand van de Groninger Geschiedenis

De Maand van de Groninger Geschiedenis 2021 (MGG) zit erop. Heel oktober waren op verschillende plaatsen in de stad en de provincie activiteiten rond het thema Aan het werk. Zo organiseerden we op zaterdag 9 oktober – na een jaar afwezigheid – weer een Dag van de Groninger Geschiedenis (DGG) in ons gebouw. Na een ontvangst met koffie en koek werden de deelnemers in groepen van vijftien personen door ons gebouw geleid. Daar maakten ze kennis met de arbeidsgeschiedenis van verschillende Groninger regio’s. Na afloop kregen de deelnemers hapje en een drankje en mochten ze de fietsroutegids Aan het werk mee naar huis nemen.

En er was meer te doen! Kinderen konden op woensdag 20 oktober hun eigen blauwdruk maken tijdens de doe-middag. Verschillende gemeentelijke archieven openden hun deuren voor de Open Archiefmiddagen en het Loket Gedane Zaken. En er waren speciale inzameldagen voor Poparchief Groningen en Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen.

Wilt u uzelf ook na oktober meer verdiepen in de arbeidsgeschiedenis van onze provincie? Dat kan! Bekijk dan de speciale webexpositie Aan het werk op Beeldbank Groningen of ga zitten voor een van de films rond dit thema, die we speciaal voor selecteerden uit het archief van Filmbank Groningen.

Daarnaast hebben we voor de MGG vijf tijdloze fietsroutes door Stad en Ommeland gemaakt: door Westerwolde, Eemsdalta, het Hogeland, de Veenkoloniën en de stad. Ze voeren langs historische plekken en vertellen over de arbeidsgeschiedenis in Groningen. De fietsroutegids Aan het werk met verdieping, beeldmateriaal en extra filmmateriaal is te koop voor €5,- bij de Groninger Archieven, deelnemende musea en VVV’s. Bij deze routes hebben we vijf korte reportages opgenomen. Hierin fietst presentator Erik Hulsegge (RTV Noord) samen met een expert de historische fietsroutes. Ze staan stil bij enkele hoogtepunten uit de routes.

 

 

 

Meer nieuws