In Opstand

De Dag van de Groninger Geschiedenis, zaterdag 13 oktober, staat dit jaar in het teken van Opstand, het thema van de Maand van de Geschiedenis. Opstand is van alle tijden en kent vele vormen. Denk bijvoorbeeld aan de Tachtigjarige Oorlog, de Provobeweging, fabrieksstakingen, vrouwenemancipatie, het verzet in de oorlog en de woede over de aardbevingsproblematiek.

Kom naar de Dag van de Groninger Geschiedenis en laat u verbazen en verwonderen over de vele aspecten van de Groninger geschiedenis, in Opstand.

Een greep uit het uitgebreide programma

Hans Goedkoop (presentator van het NTR/VPRO-programma Andere Tijden) opent de Dag en is bovendien verhalenverteller in de muzikale voorstelling Vive le Geus!. Het muzikale programma bestaat uit aardbevingsliederen van onder andere Nulviefteg, Harry Niehof en Wat Aans. Een van de vele lezingen gaat over het ontstaan van De Ploeg, als tegenhanger van destijds het bestaande belegen kunstklimaat. Er worden unieke ‘opstandige’ documenten getoond tijdens depotrondleidingen in de Groninger Archieven, zoals brieven uit de Tachtigjarige Oorlog en het Provo-plakboek. Ook gaan er stadswandelingen onder andere door het stationsgebied, waar het verhaal wordt verteld over de opstandige buurt rondom de Davidstraat. En er is nog veel meer.

Voor sommige activiteiten is aanmelden noodzakelijk. Dit is online mogelijk tot en met vrijdag 12 oktober via www.dagvandegroningergeschiedenis.nl.

Praktisch

Dag van de Groninger Geschiedenis
Zaterdag 13 oktober 2018
Groninger Archieven, Cascadeplein 4 in Groningen
11.00-17.00 uur
Toegang gratis
#dgg18 #ditisopstand

Meer nieuws