Groninger Duetten

Marco Borsato en Trijntje Oosterhuis, Ronnie Flex en Maan, Douwe Bob en Jacqueline Govaert; bekende Nederlandse artiesten nemen regelmatig samen een liedje op. Een duet welteverstaan en meestal een eenmalige aangelegenheid. Echter, muzikale vrouw-man duo’s als Gert & Hermien en Mouth & MacNeal staan in Nederland tegenwoordig nauwelijks meer in de spotlight. In Groningen hebben we al 27 jaar zingend duo Lucas en Gea dat al net zo lang aan de top staat als brenger van het Hollands lied.

De laifde

Binnen de muziek, en specifiek in duetvorm, is de liefde misschien wel het meest gekozen thema. Lucas en Gea uit Oude Pekela weten als geen ander het wel en wee van de liefde muzikaal over te brengen. Ook binnen de Groningstalige muziekscene wagen muzikanten zich aan het thema Liefde; solo, met band én in duetvorm. Populaire Grunneger thema’s? Naast de laifde is zingen over de eigen roots en de Groninger trots populair.

Muzieklijst

Speciaal voor de Dag van de Groninger Geschiedenis heeft Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) Groninger Duettenlijst samengesteld met de vijftien meest gedraaide Groningstalige duetten, gezongen door een vrouw en een man, in Twij Deuntjes veur ain Cent. Dit populaire radiomuziekprogramma van RTV Noord wordt wekelijks gepresenteerd door CGTC-streektaalconsulent Henk Scholte. De volgorde van de liedjes is willekeurig, er is dus geen nummer één én het eindigt niet bij vijftien.

Groninger Duet toevoegen?

Beluister de volledige Groninger Duettenlijst op Spotify. Vindt u dat een ander Groningstalig liedje gezongen door een vrouw en een man én te beluisteren is op Spotify ook de aandacht verdient? Laat het ons weten via info@cgtc.nl. Wij voegen uw favoriete duet toe aan de Groninger Duettenlijst.

Meer nieuws