Column: Ridder Guus en het familiewapen

Een familiewapen is een raar ding. Voor bijna alles geldt tegenwoordig dat alleen het allernieuwste goed genoeg is: smartphones, auto’s, kleding, muziek etc. Maar een oeroud familiewapen is veel voornamer dan een gisteren ontworpen wapen. Toch waren ook de oudste en meest eerbiedwaardige familiewapens ooit splinternieuw. Gewoon door iemand bedacht, misschien wel aan de adellijke keukentafel op een regenachtige zondagmiddag.

Het was ook echt een goed idee. Iemand in een harnas kun je tijdens een gevecht niet herkennen aan zijn gezicht. Om te zorgen dat je op de vijand inhakt en niet per abuis je collega’s om zeep helpt, is een duidelijk herkenbaar teken op schild, paard en banier zonder meer nuttig.

Rond 1200 moest je als ridder wel een wapen bedenken om ‘in je schild te voeren’. Het was een rage. Iedereen had er eentje, je kon simpelweg niet achterblijven. Wie een puber probeert op te voeden weet waarschijnlijk maar al te goed hoe rap het online spel Fortnite de jeugd volledig in zijn greep heeft. Het voeren van een wapen werd haast net zo snel immens populair en zou dat meer dan 800 jaar blijven.

Er zijn (gelukkig) kinderen die zonder computerspel kunnen, voor een poosje in ieder geval toch. Op de foto ziet u Guus. De opa van Guus woont op de plek waar ooit de borg van de adellijke familie Greving stond. Opa is bijzonder handig, hij heeft voor Guus een mooi houten schild geknutseld met bijpassend zwaard.

Een kaal schild is ook niks en opa kent de geschiedenis van zijn woonplek. Dus heeft hij het wapen van de Grevings (vijf gouden bollen op een rood veld) op het schild aangebracht. De laatste jonker Greving is al 124 jaar geleden in zijn grafkelder onder de Leermenster kerk te ruste gelegd, die zal geen bezwaar hebben. Misschien zou deze Georg Circo Christiaan Greving het juist mooi gevonden hebben dat ridder Guus fier zijn wapen laat herleven.

Johan Waterborg
Bibliothecaris Groninger Archieven

Ontwerp je eigen familiewapen

Ook jij kan je eigen familiewapen ontwerpen en daar misschien wel een prijs mee winnen! Leer nog meer over familiewapens en maak er zelf één. Download hier een voorbeeld met extra informatie en stuur je wapen op vóór 28 oktober naar pr@groningerarchieven.nl of Cascadeplein 4, 9726 AD Groningen.

Meer nieuws