Scheurkalender voor kinderen: Aan het werk!

Wat deed de Groninger torenwachter? Hoe kwam een trekschuit vooruit? Op deze en vele andere vragen over oude beroepen krijgen kinderen (en volwassenen) een antwoord in de speciale Aan het werk-scheurkalender. Elke dag in oktober wordt een interessant feitje over een (verdwenen) beroep gedeeld. Zo komen kinderen (en volwassenen!) tijdens de Maand van de Groninger Geschiedenis meer te weten over hoe mensen vroeger aan het werk waren en wat ze precies deden.

Wat is bijvoorbeeld een kiepkerel? Dat was een handelsreiziger die met een mand of kist vol verkoopwaar op zijn rug door de straten liep. Zo’n mand of kist noemen wij in Groningen ‘kiep’. En waarom dronken kinderen in de middeleeuwen bier? Water was vaak vervuild en in die tijd was er nog geen thee of frisdrank. Bierbrouwer was daarom in de middeleeuwen een heel belangrijk beroep.

Aan de scheurkalender leverden ook GRID Grafisch Museum Groningen, Groninger Museum, KinderBoekenHuis Winsum, Museum Klooster Ter Apel, Museum Nienoord, Museum Stad Appingedam, Museum Wierdenland, MuzeeAquarium Delfzijl, Noordelijk Scheepvaartmuseum, Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG), Openluchtmuseum Het Hoogeland en Universiteitsmuseum Groningen een bijdrage.

De gratis beroepenscheurkalender is vanaf eind september onder andere verkrijgbaar bij de Groninger Archieven, deelnemende musea, Groningse kinderboekhandel en het Groninger Forum (zolang de voorraad strekt).

Bent u docent op een basisschool in Groningen en wilt u graag een gratis scheurkalender ontvangen voor één of meerdere klassen? Stuur dan een mail naar dgg@groningerarchieven.nl o.v.v. scheurkalender. Helaas is het niet meer mogelijk om de kalender op te vragen. We zijn er namelijk helemaal doorheen. Wel kunt u de kalender hier downloaden om zelf te printen of te gebruiken op het digibord.

Meer nieuws